Co-Teach Informatica

Het vak informatica In dit vak ben je een denker en een doener.

Met zijn uiteenlopende onderwerpen biedt het vak informatica voor elk wat wils en past wonderwel in elk profiel. De kennis en vaardigheden geven een voorsprong bij toekomstige studies en loopbaantrajecten, ongeacht of je verder wil met informatica.

Van landbouw en gezondheidszorg tot onderwijs, logistiek en wetenschap – in elke sector wordt met ICT gewerkt. Informatica staat midden in onze maatschappij en onze informatietechnologie heeft gevolgen voor jou en voor de maatschappij als geheel. Logisch toch dat je wilt weten hoe alles werkt?

Bij informatica leer je belangrijke computer- en algemene vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld programmeren, zodat je je eigen app of website kunt maken. Maar, informatica is veel meer dan dat. Zo kan je onderzoeken hoe je de gebruiksvriendelijkheid en bruikbaarheid (user experience en usability) van een product kunt verbeteren. Je gaat problemen analyseren en oplossen door te kijken naar algoritmen en automaten. Wat dat zijn, leer je bij informatica.

"Informatica is niet alleen een theoretisch vak, maar vooral een praktisch vak waarbij je onderzoekt, bedenkt, maakt en doet"

Je leert hoe computers en datanetwerken werken, hoe je veiliger kunt internetten (security) en hoe je (grote hoeveelheden) gegevens kunt verwerken (via databases of lerende algoritmes). Heb je er wel eens over nagedacht dat via social media en het gebruik van internet en apps veel gegevens over jou verzameld en opgeslagen worden? Wat wordt daar mee gedaan? Dat zijn maatschappelijke gevolgen waar we bij informatica ook naar kijken.

Informatica is niet alleen een theoretisch vak, maar vooral een praktisch vak waarbij je onderzoekt, bedenkt, maakt en doet. Dat doe je niet alleen, maar ook veel samen. Samenwerken is een vaardigheid die je overal kunt toepassen, wat je keuzes in de toekomst ook zijn.

Kortom, informatica is een actueel, boeiend en breed vak dat elke leerling zou moeten kunnen volgen. Zelfs als er te weinig informaticaleraren zijn.