Co-Teach Informatica

Draag bij aan meer informatica op scholen Breng de werkvloer naar de klas

Als IT-professionals uit het bedrijfsleven is het geven van gastlessen aan leerlingen een ervaring van onschatbare waarde. Met jouw vakexpertise breng je inspiratie met praktijkvoorbeelden. Doe mee en draag je kennis over!

We zoeken IT-professionals die gedurende 6 á 8 weken een gastlessenreeks op school willen verzorgen.

“ALs gastdocent geef je les en begeleid leerlingen in een informaticaproject”

Je gaat niet onvoorbereid de klas in. We bieden je een gastdocentencursus. Je geeft les onder begeleiding van een vakdidacticus informatica en de schooldocent.

Ben je IT-expert, manager of werkgever en wil je een maatschappelijke bijdrage leveren, dan zijn we op zoek naar jou. Zet je inhoudelijke expertise in voor deze innovatieve vorm van informatica-onderwijs en motiveer leerlingen om later professioneel met IT aan de slag te gaan.


Ervaringen

Neem een kijkje in het klaslokaal met Hanneke en Klaas, die hun ervaringen deelden met NLdigital.

Ervaringen van Klaas HeekErvaringen van Hanneke den Ouden

Wat kan je verwachten als gastdocent?

Als gastdocent geef je vorm aan circa 40 studielasturen: 40 klokuren waarin leerlingen binnen en buiten het klaslokaal met jouw project aan de slag gaan.

De aanmelding

Tijdens je aanmelding (zie hieronder) vragen we je om o.a. je expertise en eventuele projectideeën nader toe te lichten. Dit helpt ons om een groep leerlingen te vinden die voorbereid is om in jouw wereld te duiken.

Nadat je je aangemeld hebt wordt je opgenomen in de Co-Teach database. Geen zorgen, deze is AVG-proof en wordt beheerd door de Universiteit Utrecht (lees onze privacyverklaring).

Het trainings- en ontwikkelingstraject

Wanneer we een goede match voor je gevonden hebben, nemen we contact met je op over ons voorstel. Nadat jij en je werkgever (waar van toepassing) akkoord zijn gegaan met de voorwaarden, begint het voortraject.

Je zult daarin eerst een gastdocentencursus volgen. En ga je het projectonderwijs vormgeven. We zorgen ervoor dat er goede aansluiting is tussen jouw kennis en die van de leerlingen. Ook zoek je samen naar de beste vormen: waar virtueel of fysiek, en waar theorie of praktijk? Tot slot ga je ook nadenken over examinering: wanneer weet je dat leerlingen de leerdoelen van je module hebben gehaald?

Co-Teaching

Met je project op zak ga je aan de slag op jouw school. Hier werk je samen met een co-teacher: een (anders-)bevoegde docent die je ondersteunt tijdens het projectonderwijs. Op afstand kijkt ook de eerder-genoemde vakdidacticus mee naar de voortgang.

Afhankelijk van de wensen van de school en je eigen wensen werk je met één of meer klassen binnen de 40 studielasturen.

Afronding

Na afloop van het traject nemen we graag een moment om samen te reflecteren op de ervaring. Dit is ook het moment waarop we het project opnemen in onze projectendatabase en eventuele vervolgtrajecten bespreken.

Wat kan je verwachten als bedrijf of organisatie?

Co-Teach Informatica zet in op bedrijven en organisaties die hun medewerkers uren geven om een maatschappelijke bijdrage te leveren en deze uren willen inzetten om informaticaonderwijs te verbeteren en te stimuleren.

Als tegenprestatie leveren de vaksteunpunten en deelnemende school een hoogkwalitatieve (vak)pedagogische training en begeleidingstraject. Deelnemende bedrijven en organisaties worden ook opgenomen op deze website, waar wij hen tevens graag in het zonnetje zetten met een nieuwsuiting.

Bedrijven en organisaties kunnen ervoor kiezen om naast een vermelding van het project in onze projectendatabase (momenteel in wording) ook de projectmaterialen zelf op te laten nemen. Daarmee worden leraren geholpen in de vormgeving van hun onderwijs, ook na afsluiting van het gastdocenttraject.


Vakexpertise

In de bovenbouw klassen zijn we op zoek naar IT-experts die invulling kunnen geven aan één van de keuzedomeinen. Je kan hier alle keuzedomeinen vinden die gedurende de hele bovenbouw de revue kunnen passeren. Uiteraard helpen we je met het kiezen van een gepast traject en domein.


Meld je nu aan

Schrijf je hieronder in om kennis met ons te maken en verder te kijken of Co-Teach Informatica iets voor jou is. We nemen contact met je op.