Co-Teach Informatica

Draag bij aan meer informatica op scholen Co-teach Informatica.

Vo-scholen en -leerlingen staan te popelen om aan de slag te gaan met informatica, maar er zijn te weinig leerkrachten. Met jouw professionele kennis kan je helpen hier verandering in te brengen. Doe mee en draag je kennis over!

We zoeken IT-professionals die op scholen met leerlingen aan projecten gaan werken. Scholen vullen dit aan met informaticales via een online leerlijn. Een creatieve oplossing om uiteindelijk meer leerlingen hun schooltijd te laten afsluiten met informatica op hun lijst, zelfs al is er nog geen bevoegd informaticaleraar voor handen is.

ā€œUiteindelijk begeleid je als gastdocent scholieren in een zelfgekozen informaticaprojectā€

Met een inspanning van veertig uren op school per jaar lever je als IT-expert zo een onmisbare bijdrage aan het informatica-onderwijs en de toekomst van jonge mensen. Je gaat dit doen met ondersteuning van een ervaren leraar in een ander vak. Co-teaching noemen we dat. Om je voor te bereiden, stomen universitaire lerarenopleiders je klaar in een basiscursus didactiek en pedagogiek. Uiteindelijk begeleid je als gastdocent scholieren in een zelfgekozen informaticaproject, dat je ontwikkeld hebt met input van andere gastdocenten, de vakdidacticus informatica en je co-teach leraar.

Ben je IT-expert, manager of werkgever en wil je een maatschappelijke bijdrage leveren, dan zijn we op zoek naar jou. Zet je inhoudelijke expertise in voor deze innovatieve vorm van informatica-onderwijs en motiveer leerlingen om later professioneel met IT aan de slag te gaan.


Ervaringen

Neem een kijkje in het klaslokaal met Hanneke en Klaas, die hun ervaringen deelden met NLdigital.

Ervaringen van Klaas HeekErvaringen van Hanneke den Ouden

Wat kan je verwachten als gastdocent?

Als gastdocent geef je vorm aan 40 studielasturen: 40 klokuren waarin leerlingen binnen en buiten het klaslokaal met jouw project aan de slag gaan. Afhankelijk van jouw project, zullen zoā€™n 25 uur daarvan ā€˜contacturenā€™ op school zijn onder jouw leiding en begeleiding. Om dit mogelijk te maken vragen we je werkgever om deze uren vrij te maken. Gelukkig hebben veel bedrijven en organisaties al regelingen om een maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren voor 40 (of meer) uur. En uiteraard verwelkomt Co-Teach ook zzp'ers. Let op dat het hele traject, inclusief voorbereiding en afronding, waarschijnlijk ook wat van je eigen tijd in beslag zal nemen.

De aanmelding

Tijdens je aanmelding (zie hieronder) vragen we je om o.a. je expertise en eventuele projectideeƫn nader toe te lichten. Dit helpt ons om een groep leerlingen te vinden die voorbereid is om in jouw wereld te duiken. Ook vragen we je alvast wat voor tijdsinzet mogelijk is voor je: verspreid over meerdere weken of juist intensief (bijv. een projectweek).

Nadat je je aangemeld hebt wordt je opgenomen in de Co-Teach database. Geen zorgen, deze is AVG-proof en wordt beheerd door de Universiteit Utrecht (lees onze privacyverklaring).

Het trainings- en ontwikkelingstraject

Wanneer we een goede match voor je gevonden hebben, nemen we contact met je op over ons voorstel. Nadat jij en je werkgever (waar van toepassing) akkoord zijn gegaan met de voorwaarden, begint het voortraject.

Je zult daarin eerst een crash course (vak)pedagogische kennis en vaardigheden volgen. Vervolgens werk je een-op-een met een regionale vakdidacticus (een expert in informatica-onderwijs) die je helpt om het aanstaande projectonderwijs vorm te geven. Zo zorgen we ervoor dat er goede aansluiting is tussen jouw kennis en die van de leerlingen. Ook zoek je samen naar de beste vormen: waar virtueel of fysiek, en waar theorie of praktijk? Tot slot ga je ook nadenken over examinering: wanneer weet je dat leerlingen de leerdoelen van je module hebben gehaald?

Co-Teaching

Met je project op zak ga je aan de slag op jouw school. Hier werk je samen met een co-teacher: een (anders-)bevoegde docent die je ondersteunt tijdens het projectonderwijs. Op afstand kijkt ook de eerder-genoemde vakdidacticus mee naar de voortgang.

Afhankelijk van de wensen van de school en je eigen wensen werk je met Ć©Ć©n of meer klassen binnen de 40 studielasturen.

Afronding

Na afloop van het traject nemen we graag een moment om samen te reflecteren op de ervaring. Dit is ook het moment waarop we het project opnemen in onze projectendatabase en eventuele vervolgtrajecten bespreken.

Wat kan je verwachten als bedrijf of organisatie?

Co-Teach Informatica zet in op bedrijven en organisaties die hun medewerkers uren geven om een maatschappelijke bijdrage te leveren en deze uren willen inzetten om informaticaonderwijs te verbeteren en te stimuleren.

Als tegenprestatie leveren de vaksteunpunten en deelnemende school een hoogkwalitatieve (vak)pedagogische training en begeleidingstraject. Deelnemende bedrijven en organisaties worden ook opgenomen op deze website, waar wij hen tevens graag in het zonnetje zetten met een nieuwsuiting.

Bedrijven en organisaties kunnen ervoor kiezen om naast een vermelding van het project in onze projectendatabase (momenteel in wording) ook de projectmaterialen zelf op te laten nemen. Daarmee worden leraren geholpen in de vormgeving van hun onderwijs, ook na afsluiting van het gastdocenttraject.


Aankomende gastdocenten cursus

Als gastdocent kan je gastles verzorgen in de onder- en bovenbouw. In de derde klassen willen we een breed inkijkje geven in informatica. In de bovenbouw klassen zijn we op zoek naar IT-experts die invulling kunnen geven aan Ć©Ć©n van de keuzedomeinen. Je kan hier alle keuzedomeinen vinden die gedurende de hele bovenbouw de revue kunnen passeren. Uiteraard helpen we je met het kiezen van een gepast traject en domein. De gastdocent cursus wordt in vier dagdelen gegeven.

  • Vrijdag 13 januari (13:00-17:00, Universiteit Utrecht, Uithof);
  • Vrijdag 20 januari (14:00-17:00, online: MS Teams);
  • Vrijdag 27 januari (14:00-17:00, online: MS Teams);
  • Vrijdag 17 februari (13:00-17:00, Universiteit Utrecht, Uithof).

Schrijf je hieronder in om kennis met ons te maken en verder te kijken of Co-Teach Informatica iets voor jou is. We kunnen je dan ook informeren of je met je huidige achtergrond (een deel van) de crash course kan overslaan met een portfolio.


Meld je nu aan

Wil jij als IT-professional jou passie voor Informatica aan jonge mensen overdragen? Heb je een vraag of wil je praten over de mogelijkheden? Vul dan onderstaand formulier in en we nemen contact met je op.